De avonturen van Bennie & Johnnie

De zoemer gaat. De les is afgelopen. Ze kunnen naar buiten, naar het mooie lenteweer, om te spelen. De klas stroomt leeg. Bennie en Johnnie sluiten aan in de rij, als de meester Bennie roept. “Heb je even?” Bennie kijkt om, net als Johnnie, maar die wordt naar de gang gestuurd. 

De meester sluit de deur van de klas en Johnnie ziet hem op strenge wijze met Bennie praten. Hij ziet Bennie ‘nee’ schudden. Na enkele minuten komt Bennie met rood omrande ogen naar buiten, hij heeft gehuild. “Wat is er gebeurd?”, vraagt Johnnie. Bennie begint heel heftig te snikken en probeert te praten, maar dat lukt maar half. Johnnie vangt het woord diefstal op.

Als Bennie op adem is gekomen, vertelt hij het verhaal. 

De meester beschuldigde hem van diefstal van het spaarpotje met geld uit de middelste lade van zijn bureau. De kinderen in de klas hadden via een actie geld ingezameld voor die arme kinderen in de Oekraïne. 

De meester wilde het geld naar de bank brengen, om het over te maken naar het hulpfonds voor dat goede doel. Maar… het spaarpotje was leeg! Het geld was eruit en iemand, die hetzelfde petje heeft als Bennie, zou tussen de middag in de klas zijn geweest. Als Bennie bekent, gaat de meester niet naar de politie. “Ik heb tot morgen de tijd gekregen om erover na te denken”, zegt een opnieuw snikkende Bennie.

Johnnie denkt even na. “Wacht eens… Ik weet wie hetzelfde petje op had als jij. Tot gisteren, toen droeg hij opeens een andere. Die slungelachtige jongen die een groep hoger zit, weet je wel? Misschien heeft hij van het geld een ander petje gekocht. Ik ga het tegen de meester zeggen.”

Als de meester uit de klas komt, vertelt Johnnie zijn verhaal. De meester denkt na en zegt de volgende dag met de jongen te gaan praten. Na dat gesprek roept hij Bennie en Johnnie bij zich. “Hij heeft toegegeven het geld te hebben gepakt. Sorry Bennie dat ik je heb verdacht. Gelukkig heb je een héle goede vriend!”

Bennie kijkt lachend naar Johnnie. Ze slaan de armen om elkaar heen en lopen lachend naar buiten. 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward