Eindeloos ronddwalen in prachtige muziekhistorie

Op 26 maart 2022 is in museum Wereld van Wenters aan de Meddosestraat in Winterswijk een tentoonstelling geopend waarin 23 unieke Winterswijkers worden belicht. Van die 23 hebben er 4 hun oorsprong in de Molukse gemeenschap: de muzikanten Nico Loupatty en Lucien Oppier en de bands Navajo en The White Waves. Aan muzikant en grafisch vormgever Roger Heerink de eer om deze en bijna vijftig andere Moluks-Winterswijkse muzikanten en bands te belichten.


Tekst: Wim Aalderink  |  Foto: Anne-Malou Heerink-Snaphaan

Het idee voor deze tentoonstelling komt van Hans Floor, die contact heeft gezocht met Maaike Kool, Eric Meinen en Theo Tetelepta. Zij hebben de Winterswijkse muzikant en grafisch vormgever Roger Heerink gevraagd om het deel van de tentoonstelling vorm te geven dat gaat over de invloed van de Molukse muzikanten op de Winterswijkse popscene.

Het DNA van Roger ademt muziek. Zijn vader werd bekend als zanger van de rockformatie Vandenberg. De bekende Winterswijkse reggaezanger Nico Loupatty was een broer van zijn moeder Julia Loupatty. In 2008 richtte hij met een aantal vrienden de Lou Patty Band op, een eerbetoon aan zijn helaas te vroeg overleden oom.

Singer-songwriter
Omdat live optredens met deze rockband er de afgelopen twee jaar niet inzaten, heeft Roger zich inmiddels steeds meer ontwikkeld als singer-songwriter. Deze wat meer ingetogen nummers doen het gelukkig, net als de nummers van de band, goed. En daar blijft het niet bij, want deze vader van twee dochters is in het dagelijks leven actief als grafisch vormgever en werkt aan een project dat historisch en genealogisch onderzoek doet naar het dorpje Toegoe in de buurt van Jakarta. Zijn interesse hiervoor werd gewekt door de verhalen van zijn oma die daar is geboren. Wat ook zeker niet onvermeld mag blijven, zijn de inspanningen van Roger die hebben geleid tot de beschermde status van de graven van de Molukse oud-KNIL soldaten. Op dit moment is hij bezig met het ontwerp voor een passend monument.

Beeld, tekst en geluid
De tentoonstelling bestaat niet alleen uit beeldmateriaal van de vier eerder genoemde ‘hoofdacts’, maar ook uit materiaal van bijna vijftig andere muzikanten en bands met Moluks-Winterswijkse wortels. Bekende namen zoals Nippy Noya van onder andere de band Massada, en de in Indonesië nog steeds razend populaire Daniël Sahuleka, komen natuurlijk aan bod. Niet alleen in beeld en tekst, maar ook in geluid. Met behulp van een touch-
screen en een koptelefoon kan iedereen eindeloos ronddwalen in deze prachtige muziekhistorie. 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward