Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder

De tijd dat voetbal alleen iets voor mannen was, ligt al lang achter ons. Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder. Ook in de Achterhoek zijn er zo’n 5.500 meiden en vrouwen die met veel plezier voetballen. Om talentvolle meiden in de Achterhoek te houden, richtten Hilde Gerritsen (28) en Anouk ter Bille (30) in 2019 een professionele talentenacademie op. En niet zonder succes!


Tekst: Wendy Venhorst   |   Foto: MVVA

“Ik wilde vroeger heel graag voetballen; was op straat altijd met een bal bezig”, begint Hilde haar verhaal. Toch mocht ze van haar ouders niet op voetbal. “Ze vonden het een jongenssport. En dus ben ik maar gaan handballen.”

Toch is ze altijd een groot voetbal- en sportliefhebber gebleven. Zo werkte ze jarenlang bij NOC*NSF, waar ze Anouk leerde kennen. Twee sportieve meiden die iedere dag samen de Achterhoek uitreden om op landelijk niveau in de sport te werken. “Totdat we op een gegeven moment dachten: waarom gaan we niet iets voor het vrouwenvoetbal in de Achterhoek opzetten?”

Extra vlieguren
Zo gezegd zo gedaan. Na 1,5 jaar voorbereiding is met Meiden- en Vrouwenvoetbal Achterhoek (MVVA) een professionele talentenacademie ontstaan, waar 85 meiden en vrouwen voetballen. Volgend jaar zijn dat er zelfs 100. De meiden komen uit de hele Achterhoek en blijven bij hun eigen club voetballen. Daarnaast maken ze extra vlieguren bij MVVA. Onder begeleiding van gekwalificeerde trainers wordt er op de Bezelhorst in Doetinchem getraind. Daarnaast is er ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en worden er workshops gegeven over bijvoorbeeld het lichaam en voeding. “Alles om de meiden te ontwikkelen tot profvoetbalsters.”
Inmiddels zijn er twee meiden overgestapt naar PEC Zwolle en zijn er nog eens drie meiden gescout door de club. “Deze laatste meiden willen alleen liever bij ons blijven. Dat is natuurlijk een mooi compliment!”

Dezelfde kansen
Hilde is blij met waar ze nu staan. “Wij vinden het belangrijk dat meiden dezelfde kansen krijgen als jongens. Met MVVA heeft de Achterhoek een platform waarmee we het meidenvoetbal een toekomst kunnen geven. We krijgen talenten veel beter in beeld en bovendien krijgen de meiden de kans om zich dichtbij huis in een veilige omgeving te ontwikkelen. Wij hebben nu voor 85 meiden een plek die anders misschien de regio wel uit waren gegaan. Wellicht werkt dat straks ook door richting bedrijven.”

Uiteindelijk hoopt Hilde op meer draagvlak voor het vrouwenvoetbal. “Er is nog best veel weerstand, hoewel het al wel beter wordt nu mensen zien dat we echt kunnen voetballen. Onlangs nog gingen jongens huilend het veld af omdat ze van ons hadden verloren. De meiden willen zo graag; het plezier spat er vanaf. Uiteindelijk is het dan ook onze droom om naar de Eredivisie te gaan!"

Bekijk andere artikelen

arrow_upward