Vrouwen aan het stuur: Drie vrouwen die hun droom waarmaakten

In Nederland zijn ongeveer 87.000 vrachtwagenchauffeurs en daarvan zijn er maar 2.600 vrouw. Dat is drie procent van het totaal. En dat terwijl in de praktijk blijkt dat vrouwen in dit vak minstens zo goed, vaak zelfs beter zijn dan mannen. Bij HSF Logistics werken bijna 200 chauffeurs waarvan er drie vrouw zijn, ruim anderhalf procent dus.

Tekst: Wim Aalderink   |   Foto: HSF

Die drie dames variëren in leeftijd en ervaring, maar delen een enorme liefde voor hun beroep. Nicole, 45 jaar en 22 jaar ervaring, Nancy, 52 jaar en 15 jaar ervaring en Lotte, 26 jaar en 5 jaar ervaring, hebben alle drie hun droom waargemaakt. En die passie voor dit toch zware beroep stralen ze dan ook uit.

De partners van Lotte en Nancy zijn ook beroeps chauffeur wat het mogelijk maakt om soms samen op pad te gaan. Eén van beide partners neemt dan een week vrij om met de ander mee te kunnen rijden. Nicoles partner zit in de bouw en dat is met twee jonge kinderen wel erg prettig. Het leven van een chauffeur is namelijk niet geschikt voor mensen die houden van een 9 tot 5 regelmaat. Het zijn vaak lange dagen, vroeg op en laat thuis. En toch is het juist dat gebrek aan regelmaat en de flexibiliteit die je dan als mens moet hebben wat het beroep voor hen zo aantrekkelijk maakt.

Hoewel ze over het algemeen steeds meer als vrouw gewaardeerd worden, voelen ze toch dat ze nog steeds onder een vergrootglas liggen. Er zijn nog steeds mannen die vinden dat vrouwen niet thuishoren op een vrachtwagen, over schades wordt bij vrouwen langer doorgezeurd dan bij mannen. Vervelende, vrouwonvriendelijke, opmerkingen komen nog steeds voor. Tegelijkertijd worden vrouwen door de klant vaak hoger gewaardeerd door hun servicegerichtheid, klantvriendelijkheid en vakmanschap. Kortom, het is tijd voor meer vrouwen aan het stuur!

Bekijk andere artikelen

arrow_upward