Crossen door de bossen

De Achterhoek heeft een prachtige natuur met veel afwisseling. Ben je zelf woonachtig in de regio, dan zie je misschien door de bomen de schoonheid van het bos niet meer. Wil je bewust genieten van het afwisselende landschap, stap dan eens op de moutainbike. De Achterhoek heeft de laatste jaren namelijk flink geïnvesteerd in uitdagende MTB-routes.


Tekst: Alain Schepers  |  Foto: De Heikamp

Deze tocht begint op het terras van De Heikamp in Ruurlo. Rondom deze uitspanning is volop parkeerruimte. De koffie smaakt prima en dat geldt ook voor het flinke stuk appelgebak, uiteraard met een dikke dot slagroom. Zo kunnen we - met onze batterij maximaal opgeladen - van start. 

Grillige houtwallen
De MTB-route is goed bewegwijzerd. Zonder problemen vind je je weg door de bossen aan de zuidkant van Ruurlo. De route van 13,5 kilometer bestaat uit een aantal bredere zandwegen en grotendeels uit singletracks. De 20 tracks variëren in lengte van 200 tot 1.100 meter. Naaldbomen en loofbomen wisselen elkaar af. Geniet van de grillige houtwallen en de rijkbegroeide slootkanten. De geur van bos en mos geven je dat echte buitengevoel.

De Zeven Heuveltjes
De route wordt niet gekenmerkt door grote hoogteverschillen. Toch kom je wel wat hobbels tegen. Bijvoorbeeld De Zeven Heuveltjes achter Kasteel Ruurlo. Het rabattenbos is een ander hoogtepunt. Hier ga je binnen 200 meter over 12
bruggetjes om de diepe rabatten over te komen. 

Technisch gezien is deze mountainbikeroute goed te doen. Voor de echt ervaren types biedt de
route misschien wat weinig uitdaging. Dan is er altijd nog het natuurschoon om van te genieten of juist de snelheid. Voor de beginnende en enigszins geoefende MTB’er is dit een heerlijke route. Ook voor kinderen is de Ruurlo-route uitermate geschikt.

Routenetwerk
De Achterhoek heeft een uitgebreid routenetwerk. De route in Ruurlo kun je prima samen fietsen met de routes Vorden, Lochem en Borculo. Verbindingsroutes zijn duidelijk aangegeven. De Achterhoek heeft straks een aaneengesloten moutainbikeroute van zo’n 120 kilometer. Alle routes bieden veel afwisseling en elk jaargetijde geeft de route nieuwe charme. 

De mountainbikeroute bevindt zich op een knooppunt van actieve uitjes. De Heikamp is ook het startpunt voor wandelroutes als Het Liefdespad en Het Laarzenpad. Voor de kinderen is er het Kabouterpad en vanaf De Heikamp ben je zo in het grootste doolhof van Europa. In het bos achter De Heikamp vind je tevens Klimbos Achterhoek, voor het geval je het hogerop wilt zoeken.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward