Hebben we nog de luxe om tegen windmolens te zijn?

Mensen die bij ons in het Energiepark in Ratum zijn geweest kennen mijn verhaal. Wij geloven in een sterk lokale wereld. Kracht voor de ‘lokaliteit’, maar wel verenigd in Europa. 


Tekst & foto: Hans Huls

In een van mijn presentatiedia’s uit 2015 over de energielevering staat symbolisch: ‘We moeten af van Poetin en de Arabieren’. Lokale energieopwekking en voedselproductie geven veel ellende minder in de wereld. 

De bevestiging van dit verhaal doet mij pijn. De energieprijzen zijn gigantisch en het onrecht wat er door kan worden aangedaan niet om aan te zien. Ja het klopt, windmolens zie je van ver af. Voor de rest zijn alle argumenten in relatie tot de echte problemen peanuts. Kijk in de spiegel en wees eerlijk.

Goedkoper
Een windmolen produceert met gemak voor 4000 huishoudens stroom en kost bijna geen grond. Is het überhaupt nog te verkopen dat we dure energie van ver halen, terwijl we het zelf goedkoper kunnen maken?

Laat mensen in de directe omgeving goed profiteren van windmolens en zonneparken. Een beetje rekenaar heeft door dat we met een beperkt aantal hectare zonneparken en niet eens zoveel windmolens een gigantische slag kunnen maken. Mondiaal denken in plaats van aan je eigen achtertuin; het is niet makkelijk maar soms onvermijdelijk. Handelen, durven en doen. Ik durf met grote zekerheid de stelling aan dat we er blijer en gelukkiger van worden.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward